Cukorbeteg lábápolás tízparancsolata

Cukorbeteg lábápoló tízparancsolata

  1. Minden nap vegye kézbe lábait! Simítsa át a láb bőrét és a körmöket! Használjon tükröt, amivel meg tudja nézni, hogy a talp bőrén nem alakult-e ki fekély! Ha kell, kérjen segítséget!
  2. A napi tisztálkodás során ne áztassa lábait, tisztálkodás után hajszárítóval szárítsa ki a lábujjak közti részeket. Kerülje a láb lehűlését, fagyását!
  3. Óvja a láb bőrét a kiszáradástól, a száraz bőr sérülékeny! Naponta krémezze a láb bőrét speciális cukorbetegek részére készült lábápoló krémmel!
  4. Ne járjon mezítláb otthonában, uszodában, strandon, medencében és a tengerparton se!
  5. A zokni, a harisnya gumija elszorítja az ereket, akadályozza a láb vérkeringését! Vásároljon varrás és gumi nélküli zoknit, harisnyát! Kompressziós harisnyája ne legyen ráncos!
  6. Írassa fel kezelőorvosával a receptre készíthető diabétesz gyógycipőjét! Viselje, egész nap bármerre jár! Ne járjon papucsban, nyitott cipőben!
  7. Minden nap ellenőrizze cipője belsejét! Ne legyen a talp bélése gyűrött! Apró kavics is képes feltörni a láb bőrét, mely fekély kialakulásához is vezethet!
  8. A bőrkeményedések szintén nyomják a láb bőrét, alattuk fekélyek alakulhatnak ki. A bőrkeményedéseket ne csipkedje, ne tépje, ne vagdossa! 4 hetente járjon pedikűröshöz!
  9. A láb körmöket rendszeresen ápolja, ne hagyja hosszúra, ne vágja túl rövidre!
  10. Figyeljen a láb dagadására! Ha bármilyen normáltól eltérőt észlel a láb bőrén vagy a láb körmein, forduljon szakemberhez!